Kaalperkon maa-aurinkovoimalasta linnuille lämpöä ja tilalle säästöä

Juha, Mari ja Jaakko Anttila hankkivat tilalleen maa-asenteisen aurinkovoimalan alkukesästä. Se tuottaa sähköä kanalan lämmitykseen ja puhaltimille. Aurinko paistaa pilvien lomasta, kun Juha ja Mari Anttila katsovat tilansa tuoreinta tulokasta. Heillä on jo selkeitä mielipiteitä hankinnastaan, vaikka se on ollut toiminnassa vasta kesäkuusta.

Panelialaiselle Juha Anttilalle on pitkään ollut selvää, että hän haluaa laittaa tilalleen aurinkosähköjärjestelmän. Pitkän linjan broilertuottaja ja maanviljelijä on nykyään perheyritys Kaalperko Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Toiminta yhtiöitettiin viime vuoden kesällä.

Tänä kesänä kanalan lähistölle rakennettiin maa-aurinkovoimala, joka koostuu 72 paneelista, kokonaisteholtaan 20,52 kWp. Aurinkopaneelien teho ilmoitetaan wattipiikkeinä (Wp). Paikan järjestelmälle ideoi isäntä, minkä jälkeen jatkotoimiin ryhdyttiin yhteistyössä.

Paneliankosken Voiman (PKV) myyntipäällikkö Salla Anttila laski voimalan kokoa ja asentajat kävivät varmistamassa, toimiiko suunnitelma sellaisenaan kohteessa. Toteutus onnistui kaikkien osapuolten mielestä hienosti. Sen saattelemana lisääkin saattaa olla tiedossa.

​​​​​​​– Tuskin aurinkokennohomma jää tähän. Kun on sopiva sauma, harkitsemme kotiin ja kesämökillekin aurinkosähköä. Olen järjestelmän tuotosta positiivisesti yllättynyt ja tyytyväinen siihen, että järjestelmä tuottaa hyvin pilviselläkin säällä, Juha Anttila sanoo.

Kokonaisuus sopii tarpeisiin

Järjestelmä ruokkii kanalaa ja kuivuria, silloin kun se loppukesällä ja alkusyksyisin käy. Anttila kehuu, että maa-asenteinen voimala on juuri sopiva heille. Lisäksi paneelit sulautuvat hyvin paikkaansa.

– Ei ole kahta sanaa, etteivätkö kennot puolustaisi paikkaansa, eikä niistä ole mitään haittaa mihinkään. Tämä on ollut hyvä hankinta.

Kokonaisuuteen on liittymässä uusi kuivuri, jonka rakennustöitä on jo tänä vuonna aloiteltu.

PKV:n näkökulmasta Kaalperkon laitteistoa vastaavia ovat esimerkiksi Pintoksen Euran toimipisteen aurinkovoimala sekä Lammelan katolla oleva järjestelmä. Pintoksen voimala oli ensimmäinen projekti, jonka yritys toteutti maa-asennuksena. Se valmistui viime vuoden tammikuussa. Lammelassa sen sijaan paneeleiden määrä on lähellä Kaalperkon kokonaisuutta.

Kun palataan Anttiloihin ja Kaalperkoon, tilan pääkasvi on vehnä, jota lisätään tehdasrehun joukkoon linnuille syötäväksi. Lisäksi kierrossa on säännösten mukaan kahta muuta viljaa.

Juha Anttila laskee, että on viljellyt ensimmäisen kerran omiin nimiinsä jo 36 vuotta sitten.


Vertek Sähköpalvelu Oy asensi Kaalperkon aurinkovoimalan PKV:n aliurakoitsijana. Työn touhussa Mimmi Soukainen (vas.) ja Joel Kuusisto.

Tila on nyt nykyaikainen osakeyhtiö

Ensimmäiset broilerit on tuotu Paneliaan Juha Anttilan hoitoon 35 vuotta sitten. Näiden jälkeen on kuljettu matkaa, jonka varrella mukaan päätti lähteä seuraavankin sukupolven edustaja.

Mari Anttila hoitaa yrityksen talous- ja toimistotyöt, jotta miehet voivat keskittyä eläintenhoitoon ja maanviljelyyn. Juha Anttila vahvistaa, että jälkimmäisistä molemmat työt ovatkin sellaisia, joita ei voi tehdä väkisin.

– Sekä maanviljelystä että eläintenhoitoa voi todellakin sanoa kutsumusammateiksi. Niihin täytyy olla into ja palo, jotta niitä jaksaa tehdä.

Kuva Anttiloiden arkistosta auringonlaskun aikaan.