Sähköhyvitykset ja sähkötuet

Sähköhyvitysten 1. erä on maksettu yhden kuukauden välein laskutettaville asiakkaille huhtikuussa. Hyvityserä 1 maksetaan toukokuussa kahden kuukauden välein laskutettaville asiakkaille, ja hyvityserä 2 maksetaan kaikille asiakkaille myös toukokuussa.

Sähkön hinta nousi viime vuoden loppupuoliskolla poikkeuksellisen korkeaksi. Hallitus tukee kuluttajia sähköhyvityksellä, sillä korkeiden sähkön hintojen vuoksi osa suomalaisista on haastavassa taloudellisessa tilanteessa. Lakiesitys takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä hyväksyttiin eduskunnassa 27. helmikuuta 2023.

Sähköhyvitys on tuki, jonka sähköyhtiön kuluttaja-asiakas saa laskennallisesti suuriin sähkölaskuihin takautuvasti neljää kuukautta vastaavalta ajalta. Sähköhyvitys ei koske sähkönsiirtoa. Sähköhyvitys maksetaan kuluttaja-asiakkaille takautuvasti marras—joulukuun 2022 ja tammikuun 2023 aikana toteutuneen sähköenergian kulutuksen perusteella.

Sähköhyvitystä voi saada, jos sähköenergian hinta on ylittänyt sopimuksessa 10 snt/kWh (sis. alv) tai asiakkaalla on pörssisähkösopimus. Y-tunnukseen pohjautuvat sopimukset luokitellaan yrityssopimuksiksi, joita sähköhyvitys ei koske.

Sähköhyvitys on enintään 700 euroa kuukaudessa. Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkölaskun sähköenergian arvonlisäverollisesta myyntihinnasta, josta vähennetään 90 euron omavastuu kuukaudelta.

Paneliankosken Voima Oy laskee asiakkaittensa puolesta sähköhyvitykset, jotka huomioidaan tulevilla laskuilla automaattisesti. Sähköhyvityksen saaminen ei siis vaadi toimenpiteitä asiakkailtamme. Sähköhyvityksen ensimmäinen erä tulee aikaisintaan huhtikuun laskuun niille asiakkaille, jotka saavat laskun joka kuukausi. Jos taas asiakas saa laskun joka toinen kuukausi, sähköhyvityksen ensimmäinen erä tulee toukokuun laskuun. Jos asiakas on muuttanut pois tai vaihtanut sopimustaan, emme voi toistaiseksi antaa tarkkaa ajankohtaa sähköhyvityksen maksamiselle.

Asiakaspalvelumme resurssien riittävyyden takia toivomme, että sähköhyvitykseen liittyvissä asioissa otatte yhteyttä vain välttämättömissä tilanteissa.


Sähköhyvityksen lisäksi vaihtoehtoina on sähkötukia:

 • Sähköenergian arvonlisäveron laskeminen
  • Sähkön arvonlisävero on laskettu 24 prosentista 10 prosenttiin 1.12.2022—30.4.2023. Alennus ei koske siirtomaksua.
 • Sähkövähennys verotuksessa
  • Verotuksessa voi saada sähkövähennyksen, jos vakituisen asunnon sähkölaskut ovat yli 2 000 euroa ajalla 1.1.—30.4.2023. Sähkönsiirrosta ei saa sähkövähennystä. Vähennyksen määrä on 60 prosenttia niistä sähköenergiamenoista, jotka ovat yli 2 000 euroa. Sähkövähennystä haetaan Verohallinnosta.
 • Väliaikainen sähkötuki Kelasta
  • Sähkötukeen on oikeus kotitalouksilla, jotka eivät alhaisten tulojen takia pysty täysimääräisesti hyödyntämään sähkövähennystä verotuksessa. Väliaikaista sähkötukea haetaan Kelasta.
 • Sähköhyvitys asunto-osakeyhtiöille
  • Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen sähkölämmitteisille taloyhtiöille myönnettävästä kertaluontoisesta tuesta. Tukea voi hakea 17. huhtikuuta alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n hakupalvelussa.
 • Pidennys sähkölaskujen maksuaikaan
  • Sähkön vähittäismyyjien tulee myöntää pyynnöstä asiakkaille lisämaksuaikaa 1.1.—30.4.2023 sähköenergian kulutuksesta kertyville sähköenergialaskuille. Lisämaksuaika ei koske sähkönsiirtolaskuja. Kuluttaja-asiakkaille lisämaksuaikaa tulee myöntää enintään 120 päivää, kunkin laskun alkuperäisestä eräpäivästä. Pyyntö lisämaksuajasta pitää esittää ennen laskun eräpäivää. Kuluttaja-asiakkailta ei saa periä lisämaksuajan myöntämisestä kuluja eikä korkoa. Yrityksille korollista lisämaksuaikaa tulee myöntää enintään 60 päivää.