Aurinko siivittää matkailuauton ja PKV:n karavaanari-Jalin menoa ja loma-arkea

Paneliankosken Voiman verkostosuunnittelija Jali Tapaninen osti alkuvuodesta 2020 asuntoauton, jonka kanssa hän on nyt kiertänyt Suomea ja Norjaa jo noin 25 000 kilometriä. Hankinnan yksi kriteeri oli katolla piileskelevät aurinkopaneelit, jotka tuovat matkailuun entistä enemmän vapautta.

Tänä vuonna Tapaninen puolisoineen lähti puolentoista viikon kesälomareissulle juhannuksena. Ensimmäinen yö kului Ranualla, kunnes tuli aika suunnistaa rajan tuntumaan. Alun perin Norjan puolelle piti ajella Näätämöstä, mutta rajanylitysasema oli suljettu. Lopulta rajan yli pääsi sujahtamaan Nuorgamista.

– Rajalla tarvittiin asuinpaikka- ja rokotustodistukset sekä tehtiin maahantuloilmoitus ja koronatesti. Norjan puolella kävimme esimerkiksi Altalla, Varangin vuonoilla ja Hamninbergin kalastajakylässä. Ajamme tarkoituksella pienempiä teitä, ja sitä varten meillä on paperikartta. Navigaattoria emme käytä, Tapaninen paljastaa.

Paluumatkalla Suomen puolella öitä vietettiin Kilpisjärvellä, Levillä, Kajaanissa ja Tuurissa.

Yhdentoista päivän ja noin 4 000 kilometrin kiertelyn jälkeen pariskunta kävi kotona, kunnes päätti ulkoiluttaa matkailuautoa vielä Yyterissä, Kustavissa ja Kankaanpäässä.


– Aurinkopaneelit ja auto toimivat hyvin, joten meillä oli jälleen mainio loma.

Seuraava teksti on lyhennelmä viime vuonna julkaistusta asiakaslehden jutustamme, jossa kerrottiin, että Tapanisen moottoripyöräharrastus sai tehdä tilaa nelipyöräiselle liikkuvalle kesäasunnolle.

– Noin 20 vuotta vierähti moottoripyörän selässä, mutta sitten tuli aika vaihtaa kulkuvälinettä. Olen aiempina vuosina vuokrannut asuntoautoa ja -vaunua, ja sitä kautta on syttynyt se ensimmäinen kipinä, Tapaninen taustoittaa.

Lopulliseen liekkiin intohimo leimahti kesällä 2019, jolloin vierähti viikonloppu Iskelmäfestivaaleilla vuokratun asuntoauton kanssa. Tapanisen puolisolle karavaanarielämä oli jo entuudestaan tuttua, joten myös tätä kautta kiinnostus matkailuautoiluun oli jo olemassa.

– Olen aina tykännyt liikkua paljon. Moottoripyörän kanssa tuli ajeltua edestakaisin Suomea, Norjaa ja Ruotsia. Iän myötä rauhallisempi meno ja katetun kulkuvälineen kanssa liikkuminen tuntuu huomattavasti mielekkäämmältä ajatukselta, Tapaninen naurahtaa.

Ekologisempaa ja vapaampaa matkailua


Asuntoauton valintaan vaikuttaa moni tekijä. Kun Tapaninen etsi itselleen sopivaa autoa, kiinnittyi huomio myytävän auton katolla oleviin aurinkosähköpaneeleihin.

– Aurinkopaneelit olivat yksi asia, jonka perusteella päätimme hankkia juuri tämän auton. Katolla on kaksi 125 wattista paneelia, eli yhteensä 250 wattia. Aurinkosähkö tarjoaa entistäkin enemmän vapautta, sillä se ei sido niin vahvasti esimerkiksi leirintäalue-elämään.

Autossa liesi toimii kaasulla, mutta aurinkopaneelit tuottavat virtaa moneen arjessa tärkeään laitteeseen. Tapaninen työskentelee Paneliankosken Voiman verkostosuunnittelijana, joten hänellä on asiaan vahvaa tietotaitoa.

– Saamme auringosta virtaa mikroaaltouuniin, televisioon ja kahvinkeittimeen. Lisäksi hyödynnämme katolla olevien paneelien tuottamaa sähköä esimerkiksi lämmityksessä ja valaistuksessa.

– Onhan se hienoa sammuttaa auto levähdyspaikalle ja keittää siinä kahvit. Nyt saamme virtaa auringosta sen sijaan, että auton pitäisi käydä koko ajan. Se on ekologisesti huomattavasti parempi vaihtoehto.

Paneelit lataavat akun aina täyteen. Tapaninen kertoo havainneensa, että käyttösähköä muodostuu myös pilvipeitteestä ja vesisateesta huolimatta.

Aurinkosähköä myös kotona


Karavaanarit muodostavat tiiviin yhteisön, jossa eletään ja vietetään paljon aikaa yhdessä. Tapaninen on saanut huomata tämän myös omin silmin.

– Samalla tavalla kuin motoristeilla, ollaan leirintäalueilla karavaanareiden kesken heti kuin vanhoja tuttuja, Tapaninen kertoo

Kesällä 2021 hän havaitsi selkeän muutoksen: aurinkopaneelit alkavat olla jo varsin yleinen näky erityisesti uudemmissa matkailuautoissa.

– Uskon, että tämä tulee yleistymään. Paneelit ovat todella huomaamattomat, sillä katolle liimatut ohuet kalvot eivät näy, ellei autoa katso yläilmoista. Esteettisyyden kannalta ei siis kannata jättää aurinkopaneeleita asentamatta.

Tapaninen antaakin aurinkopaneeleille täyden suosituksen.

– Voin suositella tätä jokaiselle. Käyttökokemus on toki vielä pientä, mutta jo koetun pohjalta olen huomannut monia hyötyjä. Yksi isoimmista on aiemmin mainitsemani vapauden lisääntyminen, kun liikkuminen ja pysähdykset eivät ole sidottu verkkovirtaan.

Tyytyväisyydestä kertoo jotain myös se, että miehelle asennettiin kesäkuun 2020 alussa aurinkopaneelit myös kotitaloon.

– Ne ovat vähän alle 3 000 watin paneelit. Nyt on niin sanotusti ykkös- ja kakkoskodissa ekologista ja edullista sähköä. Paneelisettien hinnat ovat tulleet viime vuosina alas, ja lisäksi aurinkosähkössä on myös muutaman prosentin tuotto pääomalle.