Vuosi 2023 tarkoittaa jo 111 toimintavuotta PKV:lle - lyhyt kertaus 110-vuotistapahtumista

Tammikuu tietää sitä, että Paneliankosken Voima Oy saa porskuttaa kohti 111-vuotissynttäreitään. Luodaan kuitenkin vielä lyhyt katsaus siihen, mitä tapahtumia vuosi 2022 ja täydet kympit pitivät sisällään.

Valaisimme Pentti Hakamäen ja hänen ystäviensä avustuksella Panelian satavuotisiaan juhlineen sähkötehtaan helmikuun lopulla. Kesän alussa Euran Kännölle alkoi puutarhuri Sirkku Rekon johdolla hahmottua Woimapuisto, joka puhkesi loppukesästä täyteen loistoonsa. Jaoimme asiakkaillemme lippuja kahteen konserttiin, Euraan Suvi Teräsniskan konserttiin sekä Eurajoelle Maija Vilkkumaan esitykseen. Päivystimme koronatauon jälkeen sekä Panelia-päivässä että Eurajoen markkinoilla, joissa pääsimme käymään mukavia keskusteluja ihmisten kanssa.

Olemme tehneet yhteistyötä esimerkiksi Euran kirjaston sekä molempien kuntien nuorisovaltuustojen kanssa. Sähköautomme oli vappumenossa arvonnan kautta, ja sähköscootti löysi samaa väylää uuden omistajan. Jaoimme myös lautapelejä niin SPR:n kautta vähävaraisiin eurajokelaisperheisiin kuin muutaman arvonnassakin. Kaksi nuorta kustansimme TVO:n tiedeleirille kesällä. Vuoden viimeisin sponsorointimme auttoi Kuurnamäen kyläyhdistystä hankkimaan raketteja lapsiperheille suuntaamaansa ilotulitukseen.

Olemme saaneet loppuvuoden aikana kilpailusta loistavia näkemyksiä sähköstä päiväkoti- ja kouluikäisiltä. Kiitos niistä. Lisäämme tuotoksia sosiaalisen median kanavillemme lähiaikoina. Kun klikkaat tämän jutun auki, pääset lukemaan Euran yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaisten toisen voittajan tekstin.

Oili ja ihmeellinen sähkö, kirjoittaja Iisa Mutta

- Isä, mitä nuo isot, valkoiset ja pyörivät tolpat ovat? Oili kysyy isältään hänen vieressään.

Oili ja hänen isänsä Iivari istuvat bussissa matkalla kotiin Paneliaan. He ovat matkalla kotiin Espoosta. He olivat käyneet moikkaamassa Oilin pikkuserkkuja.

- Ne ovat tuulimyllyjä. Niiden isot siivet pyörivät ja tuottavat niin sähköä meille. Tuulimyllyjen toiminta on hyvin tärkeää ajatellen omaa arkeamme, isä vastaa.

- Mihin niiden toimintaa muka tarvitaan? Oili kysyy ihmeissään.

- Ilman sähköä kotona olisi talvisin hyytävän kylmä eikä mitään valoja voisi ikinä käyttää. Myös ruoanvalmistus tulisi melko vaikeaksi ja ruoat pilaantuisivat nopeasti.

- Eli et voisi tehdä niitä herkullisia voileipiä, koska uuni ei toimisi? Oili kysyy.

- Olet oikeassa, uunia ei pystyisi käyttämään, Iivari vastaa naurahtaen.

- No, onneksi tuollaisia on sitten olemassa, Oili sanoo, nojautuu isänsä olkapäähän ja nukahtaa.

Matka on kestänyt jo kolme tuntia. Iivarin pitää herättää Oili, sillä he ovat pian perillä.

- Isä, voitko kertoa lisää siitä, mistä sähköä saa?

- Tuulivoimaloita löytyy Suomesta melkein tuhat kappaletta, mutta on monia muitakin tapoja tuottaa sähköä, Iivari kertoo.

- Mitä muita tapoja sitten on? Oili kysyy kiinnostuneena.

- Niin kuin tuulen liike-energiasta saa sähköä, niin myös esimerkiksi veden liike-energiasta saa sitä. Tiesitkö, että omassa kotikylässämme on vesivoimala, eli sähköä tuotetaan ihan lähellämme? Iivari jatkaa innoissaan.

- Tiesin, minä pyöräilen sen paikan ohi välillä kavereideni kanssa, Oili kertoo.

- Sielläkin sähköä tuotetaan, mutta sen tuotto perustuu veteen.

Pian Oilin katse kääntyy kohti bussin etuikkunaa, josta alkaa näkyä kotikylä Panelian tuttuja maisemia. Bussi saapuu heidän päätepysäkilleen, ja Oili ja Iivari lähtevät bussista. Iivari havittelee autonavaimia laukustaan. Löydettyään avaimet he menevät autoon ja lähtevät ajamaan kohti kotia.

- Minä ainakin haluan Panelian vesivoimalaan isona töihin, Oili sanoo ja hänen isänsä hymyilee.