Valmentaja: Tällä kaksikolla riittää rahkeita - kuuluvat FC Eurajokeen

Saana Lahtela ja Fanni Lähdesmäki.

FC Eurajoen vanhimmassa tyttöjoukkueessa pelaa kaksi nuorta, jotka valmentaja rankkaa SM-tasoisiksi pelaajiksi. Eurajokelaiset Saana Lahtela ja Fanni Lähdesmäki ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä.

Pallo siirtyy nopeasti ja hallitusti nuorelta toiselle, kun Saana Lahtela ja Fanni Lähdesmäki pallottelevat aurinkoisella Kosken Woima -Areenalla Eurajoella. Kaksikko on osa FC Eurajoen vanhinta tyttöjoukkuetta, jossa pelaa pääasiassa 13-vuotiaita. Fanni on aloittanut syksyllä kahdeksannen luokan, Saana siirtyi yläkouluun seitsemännelle.

Vuonna 2007 syntynyt Fanni on aloittanut seurassa nelisen vuotta sitten. Kylmiltään hän ei silti jalkapallon pariin päätynyt, vaan on pelannut pikkulapsesta perheensä kanssa. Voisi kuvailla, että laji on tiivis osa Lähdesmäkien elämää. Jossain vaiheessa Fannille tuli mieleen, että hän tahtoisi kokeilla urheilla ja harrastaa joukkueessa.

Saanan sen sijaan seuraan houkutteli kaveri, joka oli ensin puhunut vanhemmilleen, ja sieltä ajatus eteni Saanan vanhemmille. Kumpikin nuorista innostui lajista heti ja pelaa keskikenttää. Harjoituksia on kaksi kertaa viikossa, kilpailut käynnistyivät koronan jäljiltä alkukesällä.

Fanni ja Saana.

– Jalkapallossa tsemppaamme toisiamme ja yritämme toimia ryhmänä. Parhainta on onnistuminen, niin oma kuin ryhmänkin. Kivaa on myös jännitys ennen pelejä sekä yhteishenki, Fanni ja Saana kiteyttävät.

Nuoret luonnehtivat, että kentällä pääsee toteuttamaan itseään. Sekin motivoi, kun asettaa itselleen tavoitteen, jota yrittää saavuttaa. Heillä on samanlainen käsitys siitäkin, kuinka valmentajat voivat motivoida pelaajia. Virheisiin ja petrattaviin asioihin on syytä puuttua, mutta parhaan vastakauin ja tuloksen saa tietyllä asenteella.

– Hyvä valmentaminen on meidän mielestämme kannustavaa. Pitkän tauon jälkeen ensimmäisissä peleissä huomasi, että joukkueena pitäisi keskittyä tasapainotukseen, syöttelyyn ja pallon suojaukseen.

Laji yhdistää

Saanan pikkusisaruksetkin harrastavat jalkapalloa, kun taas Fannin pikkuveli ei ole siitä kiinnostunut. Fanni kuittaa nauraen, että erotuomarina toimivalla isällä riittää kiinnostusta vähintään kahden edestä. Virallisten treenien lisäksi he harjoittelevat kotipihoillaan, joissa molemmilla on pelivälineinään niin kunnon jalkapalloja kuin halvempiakin palloja.

Kaksikon elämät saattavat pyöriä pitkälti jalkapallon ympärillä, mutta muutakin arkeen sen ja koulun lisäksi mahtuu. Saana käy toisena harrastuksenaan ratsastamassa, Fanni nauttii kirjoittamisesta.

Nuorille äärimmäisen tutuksi on vuosien varrella tullut Matti Uusen, joka on valmentanut heitä alusta asti. Sitä ennen Uusenille sattui jalkapallosta välivuosi, kun vuonna 2000 syntyneiden ryhmä oli käynyt valmennusputken läpi. FC Eurajoen puheenjohtaja toteaa, että tyhjä olo sai palaamaan lajin pariin.

– Olen seuran ainut sopimusvalmentaja, joskin minäkin saan palkaksi ainoastaan hyvää mieltä. Henna Leskinen ja Joni Uusen valmentavat 13-vuotiaiden joukkuetta, ja minä toimin siinä tukena ja apuna.

Pelaajia on nyt 13, joten ryhmä on melko pieni, mutta taso on Uusenin mukaan kova. Potentiaalisia nuorempia on toisinaan nostettu mukaan ryhmään. Talvella Fanni ja Saana pelaavat futsalia, jossa pääsee kokeilemaan esimerkiksi maalien tekoa eri tavalla kuin jalkapallossa.

Henna Leskinen viilensi joukkueen pelaajia heinäkuisessa alkuillassa. Tässä vuorossa oli Saana.