Työt etenevät 8-tiellä laajalla rintamalla - uudet tielinjat alkavat hahmottua

Tältä näytti Krisantiellä tiistaiaamuna.

8-tien uuden linjauksen työmailla on täysi vauhti päällä. Paneliankosken Voima Oy (PKV) on parhaillaan viimeistelemässä Krisantien maakaapelointia ja Köykäntiellä aloitellaan pylväiden ja kaapeleiden siirtoa uuden tielinjauksen alta. Lapijoentien varrelta siirretään lähiaikoina muuntamokoppi.

Kaikkinensa urakka tarkoittaa PKV:lle yli neljän kilometrin matkalta ilmajohtojen purkua ja maakaapeleiden kaivamista tilalle. Lisäksi uusimme työmaan ulkopuolella omaa verkostoamme yhteensä noin kilometrin matkalta.

– Samalla olemme kaivaneet uutta sähköverkkoa uusille liittymille ja huomioineet myös tilapäiset työmaasähköt. Uusia liittymiä tarvitaan esimerkiksi alikulkuihin tulevia pumppaamoita ja tievalaistusta varten, PKV:n verkostosuunnittelija Jali Tapaninen kertoo.

Viime vuonna työt keskittyivät uuden linjauksen kohdalle, kun alkuun lähdettiin Auvintien ja Linnamaantien tuntumasta. Uusi valtatie siirtyy keskustassa noin 300 metriä länteen. Kesän jälkeen urakka siirtyi Krisantien varteen, jonne myös on vedetty ja vedetään uutta sähkölinjaa ja vaihdetaan muutamia muuntamoja.

Klikkaa juttu auki, niin voit lukea, mitä kaikkea laajalla urakka-alueella on nyt meneillään.

Näkymä Auvintieltä Rauman suuntaan.

Pääurakoitsijana laajassa urakassa toimii Destia Oy. Tällä hetkellä työmaavahvuus on kaikkinensa hieman alle 50 tekijää, kun korkeimmillaan se tulee tänä vuonna käymään noin 70:ssä. Eniten työvoimaa tarvitaan, kun käsillä ovat siltojen eristystyöt, sääsuojien laitot sekä asvaltointityöt.

— Kaikki on mennyt suunnitellusti, vaikka kova talvi osittain hidastikin talvirakentamista. Nyt sää on lämmennyt sen verran, että pyritään edistämään betonirakenteita eli valamaan joka viikko juhannukseen saakka. Uusien maanteiden myötä alkaa lisäksi hahmottua, millainen kokonaisuudesta on tulossa, Destian työmaapäällikkö Esa Marjamäki sanoo.

Etelänpuoleinen eritasoliittymä tulee Lapintien risteyksen kohdille länteen, joskin kokonaisuudessaan ohitus alkaa Köykäntien risteyksestä hieman Rauman suuntaan. Osuus päättyy pohjoisessa Krisantien tuntumaan.

Parhaillaan louhintatyöt etenevät Eurajoen risteyssillalta Linnamaan risteyssillan suuntaan, kun taas murskaustöitä on meneillään Eurajoen risteyssillan eteläpuolella. Uusien maanteiden rakentaminen edistyy eri puolilla aluetta. Yhteen tehdään lisäksi jo valaistustöitä, toisen viereen aletaan muokata kevyen liikenteen väylää.

Silloillakin tapahtuu. Eurajoen risteyssillalla tehdään kannen raudoitustöitä, Linnamaan risteyssillalla ja Eurajoen sillalla täytetään päätyjä ja edistetään siirtymälaattoja, Auvin risteyssilta saa kohta kanteensa betonia sekä Krisankallion risteyssillalla tehdään kannen teline- ja muottitöitä.

Liikenne pääsee uudelle tieosuudelle tämän vuoden lopulla, täysin valmista tulee kesällä 2023. Tarkoitus on parantaa ja sujuvoittaa 8-tien liikennettä Eurajoen kohdalla. Aikanaan uusi valtatie 8 tulee kulkemaan nykyisten Linnamaan- ja Auvinteiden yli.