Rakkaudesta rakentamiseen – Juha Haapio tekee uutta ja entisöi vanhaa

Panelialla on iso paikka Juha Haapion sydämessä. Mies työskentelee yrittäjänä rakennusalalla ja remontoi kotitalonsa naapurista hankkimaansa vanhaa taloa. Rakkaus omaa ammattia ja kotipaikkakuntaa kohtaan on vahva.

Panelialainen rakennusalan yrittäjä Juha Haapio tarkastelee Paneliankosken voimalaitoksen kattorakenteita. Tarkemmin ottaen katse on kiinnittynyt väliaikaiseen katteeseen. Kyseessä on toukokuussa äitienpäivänä palaneet kattorakenteet, jotka Haapio uusii kesä-heinäkuun aikana.


– Voimalaitos on rakennettu vuonna 1922, joten kunnostustyö vaatii omanlaistaan osaamista ja suunnittelua. Katosta tulee täysin aiempaa vastaava, eli pyöreänmallinen peltikatto. Kuvat on olemassa, mutta ne eivät ole mittakuvia, joten kaikki mitat ja muodot on täytynyt selvittää tuolla katolla, Haapio kertoo.


Pitkän linjan ammattilaisella on takanaan melko tarkalleen 30 vuotta yrittäjyyttä monipuolisten rakennustöiden parissa. Rakennus ja Raivaus Haapio Oy on tehnyt yhteistyötä Paneliankosken Voiman kanssa jo 1990-luvun alusta lähtien.


– Teemme monipuolisesti erilaisia rakennus- ja raivaustöitä. Kaadamme esimerkiksi ongelmapuita ja suoritamme linjanalusraivauksia. Paneliankosken Voimalle teemme runsaasti kunnostustöitä heidän kohteissaan tällä alueella sekä yhtiön vapaa-ajan asunnoilla Kuivalahdella ja Levillä.


– Viime vuonna kävin Levillä rakentamassa mökkiin uuden katon. Lisäksi olen tehnyt sinne aikanaan saunan sekä vaihtanut ikkunat ja ovet. Toimialueemme levittäytyy pääsääntöisesti Euraan, Turkuun, Uuteenkaupunkiin, Raumalle ja Poriin, mutta olen vuosien varrella työskennellyt myös Helsingissä.


Haapio naurahtaa päättäneensä nuorena miehenä tekevänsä mitä tahansa, paitsi rakennustöitä. Toisin kuitenkin kävi, eikä tuota päätöstä ole tarvinnut katua.


– Nautin työstäni, sillä en koe tätä oikeastaan edes työksi. Lähden aamulla kuluttamaan päivää tekemällä asioita, joista tykkään. Vaikka joskus tulee vastaan haasteellisia projekteja, ei minua ole vielä yhtenäkään aamuna harmittanut suunnata työmaalle.Yhteisöllisyys on yksi Panelian vahvuuksista


Paneliankosken Voimalla on iso merkitys koko toimialueellaan, mutta merkitys korostuu etenkin kotipaikkakunnalla Paneliassa. Haapio kertoo, että paikallinen energiayhtiö on tavalla tai toisella mukana jokaisen kyläläisen elämässä.


– Kyseessä on ihmisläheinen yhtiö, joka kuuntelee asiakkaitaan. Se ei ole nykypäivänä mikään itsestäänselvyys. Lähes jokaisesta tämän paikkakunnan taloudesta löytyy joku, joka on ollut vuosikymmenien aikana joko suoraan tai alihankkijana töissä Voimalla, Haapio sanoo.


Ennen omaa yritystään myös Haapio työskenteli 1980-luvulla Paneliankosken Voimalla.


– Naapurissani asunut silloinen tekninen johtaja houkutteli minua töihin. Naurahdin, etten tiedä sähköistä mitään, johon hän totesi, ettei tarvitsekaan tietää. He kouluttivat minut sähköasentajaksi ja niissä töissä vierähtikin yhdeksän vuotta.


Yhteisöllisyys elää Paneliassa vahvana. Talkoohengellä on vuosien saatossa rakennettu muun muassa jäähalli.


– Paikkakunnan vahvuus on varmasti se, että käytännössä kaikki tuntevat toisensa. Toki se sukupolvien myötä pikkuhiljaa muuttuu, mutta kaikilla on niin sanotusti kasvot jos verrataan vaikka isompiin paikkakuntiin. Puhallamme yhteen hiileen ja kaikki ovat valmiita auttamaan toisiaan.


Vanhaa kunnioittaen uuteen loistoon


Haapio hankki vuosi takaperin Panelian keskustan tuntumasta, nykyisen kotitalonsa naapurista vanhan kolmen rakennuksen kokonaisuuden, jota hän kunnostaa omien töidensä ohessa. Ajatus talon hankkimiseen lähti naapurin myyntitarjouksesta, mutta lopullisen sinetin ostopäätökselle antoi avovaimo.


– Vaimoni oli hakenut niin sanottua mummon mökkiä jo kymmenisen vuotta, joten tätä kautta toteutui hänen unelmansa. Ainoaksi ehdoksi asetin, että saan rakentaa rauhassa sen mukaan, miten ehdin ja miten kiinnostaa, Haapio naurahtaa.


Kyseinen tontti irrotettiin Maijalan talosta muonamiehen kodiksi 1800-luvulla, jolloin myös asuinrakennuksen ensimmäinen osa rakennettiin. Sotien jälkeen taloon tehtiin yhden ison ja yhden pienen huoneen sekä eteistilan käsittänyt laajennus. Pihalta löytyy myös kaksi ulkorakennusta, joissa toisessa sijaitsi aikanaan peltisepänverstas ja toisessa muun muassa sauna, autotalli ja varastotiloja.


– Olen tähän mennessä purkanut kaikki lattiat ja imenyt pois vanhat eristeet. Niiden tilalle on puhallettu nykyaikaiset ja ekologiset puukuitueristeet. Haluamme kunnioittaa vanhaa ja tehdä mahdollisimman paljon entisöintiä, joten esimerkiksi muovia ei ole tarkoitus tulla ollenkaan.


– Seinät tullaan päällystämään vanhanaikaisella tapetilla ja seinähirttä jätetään näkyviin jokaisesta huoneesta niin paljon kuin vain hyvää hirttä on olemassa. Aikataulullisesti en ole asettanut mitään tavoitteita, vaan teen tätä pikkuhiljaa muiden töiden ohessa. Uskoisin, että vuoden päästä alkaa olemaan valmista.


Kaikesta huomaa, että Panelia on Haapiolle varsin rakas paikka. Mies on asunut koko ikänsä kotipaikkakunnallaan, eikä veri ole koskaan vetänyt toisaalle.


– Minun on aina ollut hyvä olla, asua ja yrittää täällä. Koskaan ei ole tehnyt mieli muuttaa minnekään muualle. Olen ikuisesti panelialainen, vaikka kuulummekin tätä nykyä Euran kuntaan, Haapio hymyilee.