PKV tarjosi virkistäytymisillat paikallisten MTK:iden jäsenille - Nämä asiat keskusteluttivat

Syömisen ja keskusteluhetken jälkeen kohti saunaa. Suvi, Veera, Altti, Varpu ja Esa Kares olivat PKV:n kesäpaikassa tiistaina, kuten 12 muutakin Eurajoen MTK:hon kuuluvaa.

Paneliankosken Voima Oy (PKV) kutsui paikallisia Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) jäseniä virkistäytymisiltoihin, sillä he pitävät energia-alan tavoin yhteiskunnan rattaat liikkeessä. Kiitokset osallistujille rakentavasta keskustelusta. Kuten odottaa saattoi, juttu kääntyi nopeasti sähkön hintaan, ja mitä sille käy tulevina viikkoina ja kuukausina.

Toimitusjohtajamme Kimmo Nurminen käytti kuluvan viikon sähköpörssin keskihintoja esimerkkinä siitä, kuinka poukkoilevaa ja vaikeasti ennustettavaa sähkön hinnan kehitys nyt on.

- Maanantaina sähkön keskihinta oli 27,5 senttiä ja tiistaina 19,3 senttiä. Kuka haluaa arvata, mitä se oli keskiviikkona? Sentin kilowattitunnilta.

Tämä on yksi selkeä syy, miksi Paneliankosken Voima nostaa omavaraisuuttaan. Jos kaikki menee suunnitellusti, vuonna 2024 omavaraisuusasteemme on 65 prosenttia. Lopetettu Hanhikivi-projekti olisi nostanut osuuden sataan.

Toinen paljon keskusteluttanut aihe oli sähkön mahdollinen säännöstely. Suunnitelmat on tehty, mutta toimitusjohtajamme ei toistaiseksi usko, että sähköstä tulisi jatkuva ja pitkäaikainen pula. Lisäksi on olemassa monta reunaehtoa, milloin sähköä ei saa katkaista.

Ajatustenvaihdossa sivuttiin myös varavoimaa, ja olisiko sitä mahdollista hyödyntää, jos sähkön säännöstelyyn ajaudutaan. Broilertiloilla on yleisesti käytössä varavoimalaitteita. Tämä jäi hautumaan.

OL3:n tasaista ja täyttä tuotantokäyttöä odottavat niin kuluttajat kuin PKV, jolla on osuus siitä. Tuulivoimainvestoinnit on tältä erää yrityksessä tehty, kun taas omaa aurinkosähköä harkitaan. Se täydentäisi tuulivoimaa, jota saadaan eniten syksystä kevääseen. Lisäksi paletista löytyy Norjasta hankittua vesivoimaa.