Paneliankosken Voima kirjaa Fennovoiman kokonaisuudessaan alas

Tältä työmaalla näytti helmikuun alussa, etualalla työmaatoimisto ja hallintorakennus. Kuva: Fennovoima

Paneliankosken Voima Oy on mukana Fennovoima Oy:n Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeessa noin 5 MW:n teho-osuudella. Yhtiö ei kuitenkaan näe enää mahdollisuuksia projektin etenemiselle nykyisen laitostoimittajan kanssa. Tämän takia olemme kirjanneet vuoden 2021 tilinpäätöksessämme kokonaisuudessaan alas oman pääoman ehtoiset sijoitukset hankkeeseen, kaikkiaan 3,5 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa 3,5 miljoonan euron tappiota PKV:lle.

— Lähdimme aikanaan hankkeeseen mukaan vakaahintaisen ja mahdollisimman päästöttömän sähkön tarpeesta. Tämä tarve ei ole poistunut mihinkään, mutta nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa hankkeen eteneminen on mahdotonta, toimitusjohtaja Kimmo Nurminen sanoo.

Fennovoima haki voimalaitoksen rakentamislupaa kesällä 2015. Tilanne muuttui olennaisesti, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan. Hyökkäys ja sota realisoivat projektiin liittyvät toimittaja- ja rahoitusriskit. Sota vaikuttaa projektiin sekä suoraan, sillä paineastia oli tarkoitus valmistaa itäisen Ukrainan alueella, että epäsuorasti länsimaisten sanktioiden kautta.

Klikkaa juttu auki, jotta näet, kuinka PKV pystyisi irtautumaan hankkeesta lopullisesti ja mitä sen eteen tehdään.

— Kovasti toivomme, että rakennettua infraa ja hankkeen pohjaa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi pienydinvoimaa rakentamalla, mutta se jää nähtäväksi. Alaskirjauksen juurisyy on kuitenkin paljon vakavampi asia kuin euromääräiset menetyksemme, Nurminen korostaa.

Paneliankosken Voimalle jää yhä riski tulevista hankkeen rahoituseristä. Yhtiöllä on juridisesti sitova sopimusten mukainen rahoitusvelvollisuus, siltä osin sota ei ole tilannetta muuttanut.

— Tässä tilanteessa tahtotilamme on päästä irti hankkeesta, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Käytännössä ainoa selkeä tapa päästä eroon omistamistamme hankkeen osakkeista on niiden myyminen, mutta eihän niille ostajia tässä tilanteessa löydy. Haemme yhdessä muiden osakkaiden kanssa ratkaisua tilanteeseen, toteaa Nurminen.

Paneliankosken Voima Oy on mukana hankkeessa Suomen Voima Oy:n ja Voimaosakeyhtiö SF:n kautta.