Muutamia vinkkejä sähkökatkon varalle - huomio myös kesämökeistä

Kuvituskuva

Esimerkiksi myrskyt, ukkoset, jäätävä vesisade tai lumituiskut voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Lisäksi on puhuttu myös pakollisista sähkökatkoista, jos Suomea uhkaa talvella sähköpula. Listasimme muutamia vinkkejä, joiden avulla voit varautua sähkökatkoon ja pärjäät arjessa myös katkon aikana. Toisaalta mökillä on syytä toimia osittain päinvastoin, kuten voit alta lukea.

Olethan aktivoinut jo Keskeytysvahti-palvelumme? Paneliankosken Voima Oy (PKV) tiedottaa Keskeytysvahti-palvelulla jakelualueensa 20 kV:n sähkönjakelun
vika- ja työkeskeytyksistä. Palvelu on maksuton, ja viesti lähetetään valintasi mukaan matkapuhelimeesi, sähköpostiisi tai molempiin. Keskeytysvahti-palvelun pystyt aktivoimaan Online-palvelustamme tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@pkvoy.fi.

Jos pääset internetiin, näet tilannetietoa Paneliankosken Voiman keskeytyskartalta. Lisäksi PKV:n vikapuhelin 02 838 6175 päivystää ympäri vuorokauden.

PKV haluaa muistuttaa mökkiläisiä, että vapaa-ajan asunnon sähkömittarilla pitäisi säilyä sähköt koko ajan päällä. Älä siis ota pääsulakkeita pois, ja toisaalta myös pääkytkimen laittaminen nolliin saattaa katkaista mittarilta sähköt. PKV tarvitsee kaikilta sähkömittareilta tulevat lukemat, vaikka yksittäisissä kohteissa ei olisi kuukausikaupalla yhtään sähkönkulutusta.

Kun sähköt katkeavat, valot sammuvat. Pidä saatavillasi taskulamppu ja varaparistoja sekä kynttilöitä. Suurin osa lämmitystavoista edellyttää sähköä, mutta takalla tai muulla tulisijalla pidät asunnon lämpimänä. Ruuanlaitto onnistuu ilman sähköä esimerkiksi kaasulla, puuliedellä, grillissä ja retkikeittimellä. Ruoka säilyy ulkona, kun lämpötila on nollan ja +6 asteen välillä. Kotona kannattaa pitää hyvin säilyvää ruokaa, joka ei vaadi kypsentämistä. Vedentulo lakkaa pian sähköjen katkettua, joten juomaveden varaaminen on viisasta.