Juoksijatytöt kiitävät yhtenä EuVen ryhmistä - seuralla on toimintaa neljässä eri lajissa

Alkulämmittelyä.

Iloiset moikkaukset ja hyväntuulinen puheensorina kaikuvat Eurajoen yleisurheilukentällä, kun nuoria naisia saapuu harjoituksiin. Juoksijatytöiksi ristityn ryhmän treenit ovat alkamassa. Olli-Pekka Jalonen vetää Eurajoen Veikoissa (EuVe) porukkaa, johon kuuluu kymmenen valtakunnankin tasolla nopeaa vuosina 2002–2005 syntynyttä nuorta naista.

Valmentaja kerää joukkonsa harjoittelemaan pääasiassa neljä kertaa viikossa. Jokainen osallistuu mahdollisimman aktiivisesti treeneihin, ja kukin kilpaileekin oman tilanteensa mukaan. Kyseessä on seuran yleisurheilun valmennusryhmistä vanhin.

– Tämä on hyvällä tavalla erikoinen ryhmä, jonka kanssa saa vetää erilaisia treenejä. Osa on menestynytkin hyvin, mutta erityisen hienoa on heidän porukkahenkensä. Jos joku tai jotkut pitää nimetä, Emilia ja Aada ovat ryhmän yhteenliimaajat, yhteishengen nostattajat ja sytyttäjät, Jalonen kehuu.

Sofia, Anni, Nea ja Aada valmistautumassa 60 metrin pikaspurttiin.

Nykyään nuorimmat seuralaiset aloittavat yleisurheilutaipaleensa urheilukoulusta. Moni Juoksijatytöt-ryhmäläisistäkin on harrastanut yleisurheilua alakouluikäisestä. Lisäksi seura järjestää yleisurheilun puitteissa erilaisia kuntoilutapahtumia. Valmentaja itse kuvaa, että on syntynyt seuraan.

– Harrastukset eivät enää ole koulumenestyksen este. Nykyään se on kääntynyt niin päin, että koulumenestyjät harrastavat, Olli-Pekka Jalonen sanoo.

Keistä ryhmä koostuu?

Ryhmän kymmenestä jäsenestä kaikilla on harjoittelussaan ja kilpailemisessaan hieman erilaiset painotukset, joskin samanlaisuuksiakin löytyy.

Sani Rajala tähtää ottelijaksi, sillä hän treenaa lyhyitä juoksumatkoja, hyppää pituutta ja heittää keihästä. Nyt 16-vuotias eurajokelainen on ollut ryhmässä mukana kolmasluokkalaisesta.

19-vuotias Laura Koivukoski on keskittynyt 100 metrin aitoihin. Hän kilpailee toisinaan myös sadalla ja kahdellasadalla metrillä sekä pituushypyssä. Hän on kisannut eurajokelaisseurassa 8-vuotiaasta.

Aada Puosi pinkoo 400 metriä sekä tasaisella alustalla että aitojen yli spurtaten. 9-vuotiaasta Eurajoen Veikkoihin kuulunut menijä on nyt 18-vuotias.

Aada ja Laura aitatreeneissä.

Pikamatkoihin panostaa 18-vuotias Nea Tahkoniemi, joka on ollut ryhmässä 3–4 vuotta.

Ryhmässä on kaikkiaan viisi raumalaista, joista porukan sai Veikkojen kokoonpanosta innostumaan muutama vuosi sitten Sofia Määttä. Nykyään Tampereen Ilveksessä jalkapalloa pelaava, viime vuonna valtakunnallisesti Vuoden tyttöpelaajaksi valittu 16-vuotias käy yleisurheilutreeneissä, kun ehtii.

Hänen isosiskonsa Emilia Määttä keskittyy 200 ja 400 metrin juoksuun. Sofia on 16-vuotias, Emilia 18.

Porukan toinen ikävuosiltaan 19 on Anni Laaksonen, jonka päämatkat ovat 100 ja 200 metriä.

Toinen raumalaissisarusparvista on Kallion, joista isosisko Elisa on 16-vuotias, ja hänen päämatkansa ovat 100 ja 200 metriä. Pikkusisko Linné on 15 ikävuodellaan ryhmän nuorin. Hän panostaa 400 metrin juoksuun.

Ryhmän kymmenes jäsen on eurajokelainen Maija Virtanen, joka ei päässyt kuvauspäivänä paikalle. Hän on erikoistunut pitkien matkojen juoksuun eli yli kolmen kilometrin suorituksiin.

Millaiset puitteet?

Valmennusryhmän harjoituspaikkana toimii Eurajoen yleisurheilukenttä, joka on rakennettu vuonna 1991. Sen pinnoite uusittaneen ensi vuonna, jotta kentällä voidaan järjestää jälleen kilpailuja.

Eurajoen Veikot on vuonna 1932 perustettu urheiluseura, joka liikuttaa tällä hetkellä lapsia ja aikuisia yleisurheilussa, pesäpallossa, suunnistuksessa ja hiihdossa. Paneliankosken Voima tukee Eurajoen Veikkojen toimintaa. Yhteistyön pääpaino on ollut pesäpallossa ja suunnistuksessa.