Jälleen yksi ilmalinjoistamme on jäämässä historiaan - tiedätkö sen kutsumanimen?

Paneliankosken Voima Oy (PKV) on purkamassa ilmalinjaa Eurassa Laukolasta Paunuun, joka sijaitsee Sorkkisissa. Viime aikoina Kaivuu ja Kuljetus Nurmi Oy:n tekijät ovat paiskineet töitä Kuurnamäen tuntumassa, mistä kuvatkin ovat. Tuplalinjaa on kaikkiaan kahdeksisen kilometriä.

Aiemmin samaa linjaa on purettu Kiukaisten sähköasemalta Laukolaan asti. Koska kyseisen linjatyypin tolpat on laitettu ristikkäin, sitä kutsutaan satakuntalaisella huumorilla ryyditettynä lempinimellä kusihätälinja. PKV alkoi suunnitella linjan korvaamista maakaapelilla vuonna 2018, ja ensimmäinen kaapeli onkin otettu käyttöön jo vuonna 2019. Nyt urakoitava osa ilmalinjaa saadaan purettua maaliskuun aikana.

Kyseinen sähkölinja on rakennettu vuonna 1967 Kiukaisista Euraan. Päivityksenä johtimet on vaihdettu vuonna 1988. Samanlaista linjaa on ollut lisäksi Kiukaisten ja Panelian aseman välillä sekä Panelian voimalaitoksen ja aseman välillä. Jäljellä on enää lyhyt osio Panelian voimalaitokselta kohti asemaa.

− Uusittu linja on tärkeä osa runkoverkkoa, sillä sen avulla voimme korvata tarvittaessa sekä Euran että Kiukaisten sähköasemat tilapäisesti häiriötilanteissa. Työ siis parantaa merkittävästi verkostomme säävarmuutta ja muutenkin toimitusvarmuuttamme, verkostopäällikkö Topi Levomaa sanoo.

Vanhojen tolppien poistaminen on ollut työlästä, sillä ne on kaivettu syvälle maahan. Lisäksi ne on yhdistetty poikkipuulla maan alta. Toisaalta ristikkäiset tolpat ovat aikanaan vieneet viljelyalaa maltillisesti verrattuna kahteen rinnakkaiseen linjaan.

Uudet maakaapelit kulkevat nyt Harjavallantien eri puolia. Tällä hetkellä PKV:n keskijänniteverkosta eli 20 kilovoltin linjasta on kaapeloitu noin 45 prosenttia.

PKV toimii aktiivisesti koko ajan eri puolilla verkostoaluettaan. Tällä hetkellä työmaita on esimerkiksi Eurajoella Linnamaantien että Krisantien tuntumassa, Koivuniementiellä, Kainuntiellä ja Mullilassa. Eurassa tapahtuu Mäntyharjuntiellä lähellä Panelian asemaa. Lisäksi kytkentätöitä tehdään esimerkiksi Kiukaisten alueella.