Euran kirjaston näyttelytilassa on tarjolla väri-ilotulitusta - sen mahdollistivat PKV:n joululahjavarat

Psykiatrinen sairaanhoitaja Minna Suutari näyttää, että kävijöitä varten löytyy niin katsottavaa, luettavaa kuin mukaan otettavia mietelauseitakin. Hän on koonnut Euran kirjastoon näyttelyn, jossa on puhuttelevia nuorten teoksia.

Euran kirjastossa on toukokuun ajan esillä näyttely nimeltään Nuorten tunnevärikylpy, joka on toteutettu PKV:n joululahjavaroista. Lahjoitimme viime vuonna 500 euroa Euran ja Eurajoen kuntiin lasten ja nuorten mielenterveystyöhön.

— Nuoret toivoivat jotain käsityöjuttua, ja tämä oli helppo toteuttaa. Suosin normaalistikin tunnetyöskentelyä luovilla keinoilla ja käytän taidetta kriisityössä, mutta tämä oli ihanaa vaihtelua, psykiatrinen sairaanhoitaja Minna Suutari kertoo.

Kuvataideprojektiin osallistui yhteensä 18 nuorta, jotka ovat iältään 13–18-vuotiaita. Osa maalasi etukäteen mietityn työnsä yksin, osa työpajoissa. Yhdessä tekeminen tuntui monesta merkitykselliseltä.

— Tämä on ihan täydellinen juttu, että lähes nimelliseltä tuntuvalla lahjoituksella voi saada jotain tällaista aikaan, PKV:n myyntipäällikkö Salla Anttila sanoo.

Esillä on myös sanataidetta ja kuvia, joiden avulla voi käsitellä vaikeitakin tunteita ja tuntemuksia. Yhdellä seinällä on täydennettäviä aforismeja, ja keskellä huonetta on kävijöitä varten valittuja mietelauseita mukaan otettavina pieninä kääröinä.

Kun klikkaat jutun auki, voit lukea lisää.

Suutari on iloinen, että jokainen nuori sai työnsä valmiiksi ja on ylpeä teoksestaan. Hän ei hätistellyt, vaan odotti, että jokainen tuli itse kertomaan, että nyt työ on valmis. Yhteisellä päätöksellä taiteilijat pysyttelevät anonyymeinä.

Ajankohta pienimuotoiselle arjen tempaukselle oli Suutarin mukaan täydellinen, sillä korona-aika on näkynyt nuorten mielenterveyspalveluissa lisääntyneinä käyntimäärinä ja entisestään monimutkaistuneina ongelmina.

PKV kiittää Suutaria ja nuoria lämpimästi rohkeasta heittäytymisestä ja mahdollisuudesta antaa muidenkin nähdä työskentelyn lopputulokset.

Lasten mielenterveyspalveluiden osalta 250 euron lahjoituksemme hakee vielä käyttökohdettaan Eurassa.