110 kV -voimajohto on menossa uusiksi — sähköyhtiöt lunastavat johtoalueen nimiinsä

Tältä näyttävät 110 kV -voimajohdon nykyiset pylväät. Kuva: Tapani Suomi.

Paneliankosken Voima Oy on saneeraamassa käyttöikänsä päähän tullutta 110 kV -voimajohtoyhteyttä, jossa ovat omistajina myös Köyliön-Säkylän Sähkö Oy ja Lammaisten Energia Oy. Voimalinja kulkee Harjavallasta Kauttualle.

— Alkuperäinen lunastuslupapäätös on vuodelta 1944, mutta jostain syystä se on jäänyt päivittämättä omistajanvaihdosten kohdalla. Tässä yhteydessä päivitämme sen ajan tasalle nykyisten omistajien nimiin, ennen kuin aloitamme saneerausta, käyttöpäällikkö Janne Kaitale kertoo.

Keskiviikkona 14.6. asiasta on järjestetty kuulemistilaisuus Euran Pirtillä. Kaikki PKV:n ja KSS:n tiedossa olevat maanomistajat saivat etukäteen tiedotuskirjeen asiasta. Lunastuslupahakemukset liitteineen ovat nähtävillä Euran kunnan verkkosivuilla 14. heinäkuuta asti.

Despro Engineering Oy on tehnyt saneerauksesta yleissuunnitelman jo kolme vuotta sitten, mutta korona viivästytti projektia.

110 kV -linjan vanhimmat osat ovat vuodelta 1939, joskin se on rakennettu pääosin 1940–1950-luvuilla. Yhtiöt ovat jo aiemmin vaihtaneet siitä muutamia pylväitä, joiden posliinieristimissä oli leimoja 1960-luvulta.

Klikkaa juttu auki, niin voit lukea, miten samalle johtoalueelle tehtävä johtoyhteys muuttuu ja mikä on uusimisen alustava aikataulu.

Kun linja uusitaan, pylväsrakenne muuttuu. Uusiin pylväisiin voi laittaa tuplajohdot, mikä mahdollistaa kapasiteetin lisäämisen tarpeen mukaan. Myös pylväiden paikat vaihtuvat, sillä jännevälit pitenevät. Uudet sijainnit on esitelty maanomistajille jo pari vuotta sitten. Nykyisin PKV:n alueella on lähes 50 pylvästä.

— Johtoalue pysyy saman levyisenä, mutta uudet pylväät ovat metalliputkea eivätkä puuta, kuten vanhat, Kaitale lisää.

PKV:n osuus 26 kilometrin johtolinjasta on noin 10 kilometrin kaistale, jossa on viitisenkymmentä eri maanomistaa. Alue lähtee läheltä Harjavallan rajaa Hohkan metsän kulmasta Laihian ja Hiirijärven kohdilta ja menee Euraniityntielle asti.

Mikä on linjan uusimisen aikataulu?

— Ensi vuoden alussa on tarkoitus lähetellä tarjouspyyntöaineistoja ja ensi vuoden loppuun mennessä tiedämme, kenen kanssa saneeraus toteutetaan. Urakoitsija alkaa suunnitella saneerausta todennäköisesti vuosien 2024—2025 vaihteessa, vuoden 2025 lopulla aloitetaan perustusten tekoa ja johto uusitaan vuonna 2026, Janne Kaitale summaa.

Aikataulu tarkentuu, kun asiassa päästään eteenpäin. Kyseessä on PKV:lle miljoonaluokan investointi.