Pappilankosken kalatien toimivuutta seurataan uudella laitteella - ruuhkaa toiveissa

Tutkimusjohtaja Jani Helminen Kala- ja vesitutkimus Oy:stä oli viime viikon tiistaina Pappilankoskella asennustöissä kollegansa kera.

Pappilankosken kalatien yläosassa on nyt kalalaskuri, jonka asensivat viime viikolla tutkimusjohtaja Jani Helminen ja tutkija Jouni Kervinen Kala- ja vesitutkimus Oy:stä. Yritys myös käsittelee aineistot ja raportoi ne Pyhäjärvi-instituutille. Kalalaskuri tunnistaa kalat kahdella eri tekniikalla: infrapunavalon ja perinteisen videokameran avulla.

Pyhäjärvi-instituutti seuraa laitteella kalaportaan toimivuutta. Asiantuntija Lauri Anttila ennakoi, että toukokuun aikana kertyy ensimmäisiä todisteita lahnoista. Toiveissa on tietysti ruuhkaa. Pääpaino on kuitenkin syksyssä ja vaelluskaloissa.

— Odotukset ja toiveet ovat korkealla, että kalatiestä nousisi runsaasti taimenia ja siikoja. Kun asiaa tutkittiin viisi vuotta sitten, tuloksena oli vain lahnoja ja saukko, Anttila sanoo.

Kalatie on alun perin rakennettu vuonna 2011. Sitä on paranneltu sen jälkeen viimeksi kesinä 2019 ja 2021.

Rahoitus kalalaskuriin saatiin kalatalousvelvoitemaksuista Varsinais-Suomen ely-keskuksen kautta. Pyhäjärvi-instituutin JOKIohjelma on hoitanut hankinnan sekä organisoi esimerkiksi puhdistukseen ja asennukseen liittyviä töitä. Klikkaa juttu auki, niin tiedät, mikä laite on kalalaskuri ja mitä alustavia tuloksia siian poikashaavinnoista Eurajoesta on.

Millainen kalalaskuri?

  • Laitteessa on kaksi skannauspaneelia, jotka käyttävät infrapunavaloa. Kun kala ohittaa paneelit, siitä piirtyy kuva. Skannaus toimii myös sameassa vedessä. Tietokone täydentää elektroniset halkileikkaukset kuvaksi.
  • Kalalaskurissa on myös kamerayksikkö. Skanneri laukaisee digitaalisen kameran, kun kala ui yksikön läpi. Kuvatiedot linkittyvät automaattisesti muuhun tallennettuun aineistoon. Samea vesi heikentää kuvan laatua.


Siian poikashaavinnat ovat parhaillaan käynnissä Eurajoessa. Viileä kevät on viivästyttänyt vesien lämpenemistä, mutta ensimmäisiä vaellussiian poikashavaintoja on tänäkin vuonna jo tehty, kertoo asiantuntija Lauri Anttila Pyhäjärvi-instituutista.