05.04.2022 10:39
Kohta poljetaan! — PKV tukee Sannaa ja hänen joukkuettaan ainutkertaisella reissulla
Sanna Vähä-Vahe näyttää uutta menopeliään, jota olisi kiva päästä testaamaan. Vielä pitää kuitenkin odotella sään lämpenemistä ja kevään etenemistä.
Sanna Vähä-Vahe on euralainen, joka valmistautuu kesäiseen tulikokeeseen hyvän asian puolesta. Hän on lähdössä joukkueensa kanssa reissulle, jossa on laitettava petaalia toisen eteen eikä löysäillä saa etukäteenkään. Hän osallistuu Team Rynkeby – God Morgon -tapahtumaan, jossa pyöräilyjoukkueet suuntaavat Pariisiin. Paneliankosken Voima Oy on yksi Vähä-Vaheen ja hänen joukkueensa ainutlaatuisen matkan sponsoreista.
Maantiepyöräilyyn nainen ihastui toden teolla muutamia vuosia sitten, kun hän lähti Panelian Peli-Weljien mukana triathlonkouluun vuonna 2015. Siellä laji alkoi tuntua omalta jutulta ja uintikin ihan mukiin menevältä. Juoksu on toistaiseksi laji, jonka kipinä odottaa yhä roihahtamista isompaan liekkiin.
− Vuoden 2017 alussa oma lapseni sairastui vakavasti, joskaan ei syöpään. Vähän myöhemmin olimme Turun keskustassa pyöräilemässä mieheni kanssa, kun meitä vastaan tuli keltapaitaisia pyöräilijöitä. Päädyimme yhdessä Ruissaloon, jossa selvisi, että he olivat Team Rynkeby Espoosta.
Klikkaa juttu auki, jotta voit lukea tarkemmin, mistä on kyse. PKV seuraa Sannan polkua kohti päämäärää, josta on niin ikään luvassa pienimuotoista raporttia.
"Onpa mainio idea"
Vähä-Vahe alkoi etsiä netistä, mikä juttu on kyseessä. Se kolahti lujaa, että pyöräilemällä tuetaan vakavasti sairaita lapsia. Suomessa lahjoitetaan 70 prosenttia kerätyistä varoista Aamu Säätiölle lasten syövän tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen sekä 30 prosenttia Sylva ry:lle syöpäsairaiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä tukemiseen.
Euralainen innostui ideasta ja jätti haaveen osallistumisesta hautumaan takaraivoon. Äkkiä koitti aika, jolloin syitä mukaan hakemisen lykkäämiselle ei enää ollut. Alakouluikäiset lapset ovat jo sen verran isoja, että äidin reissu ei heidän arkeansa isommin mullista.
− Poikani itse asiassa kysyi, olenko hakenut mukaan. Se sai minut toimimaan ja pääsin Turun joukkueeseen.
Sanna Vähä-Vahe pitääkin Satakunnan lippua joukkueessaan korkealla, sillä muut jäsenet ovat Varsinais-Suomesta. Polkijoita on yhteensä 40, joiden lisäksi reissuun lähtee huoltohenkilökuntaa.
Osallistumisen palo on kova, sillä Vähä-Vahe ei tuntenut joukkueestaan etukäteen ketään.
Kuivaharjoittelusta alkuun
Talvikaudella alkutuntumaa urakkaan on otettu treenaamalla peruskuntoa spinningin, lihaskuntoharjoittelun ja kävelylenkkien merkeissä. Vähä-Vahe on suunnannut odotukset jo yhteisiin pyörälenkkeihin, kunhan asvaltti paljastuu jään ja sohjon alta. Uusi pyörä onkin jo saapunut, vaatteita odotellaan lähiviikkoina.
− Kun kelit sallivat, aloitamme pyöräilytreenit ryhmänä. Pakollista ryhmäajoa on 2 500 kilometriä ennen reissua sekä päälle tietysti yksin ajoa. Kovat poltteet olisi päästä ulos polkemaan, koska sisäpyöräily on pitkän päälle tylsää.
Mitä unelmien matka sitten kustantaa? Vähintään varusteensa ja hotelliyöpymisensä pyöräilijät maksavat itse. Vähä-Vahe laskee, että omaa rahaa reissuun menee vähintään 3 000 euroa. Hän on hankkinut joukkueelleen muutaman sponsorin, mikä on myös jokaisen osallistujan tehtävä.
Suomesta lähtee kaikkiaan yhdeksän joukkuetta heinäkuussa Pariisiin, mikäli korona suo. Vähä-Vahen joukkue starttaa 7.7. Turusta Espooseen. Pariisissa eri maiden joukkueet ovat 16. päivä heinäkuuta. Kaksi edellistä vuotta on pandemian vuoksi pysytelty kotimaan kamaralla.
− Pyöräilymatkat ovat päivässä 150–200 kilometriä. Itselleni yli sadan kilometrin matkat ovat uutta, joten kova treeni on tehtävä. Toinen tärkeä juttu on opetella ajamaan ryhmässä joukkueen kanssa.
Ajatuksena on, että kaikki pyöräilijät ajavat jokaisen etapin. Jos kuitenkin sattuu jotain, sen takia mukana kulkevat huoltojoukot kahdella ajoneuvolla. Vähä-Vahe huomauttaa, että huoltotiimi on tärkeä osa joukkuetta ja mahdollistaa esimerkiksi pyöräilijöiden ruokailun ajomatkan aikana.
− Laji vie mennessään. Onneksi kaikki varusteet jäävät itselle, jos vaikka haluaa ensi vuonna uudestaan mukaan.
Mikä tempaus?
- Team Rynkeby - Godmorgon kerää vuosittain varoja vakavasti sairaiden lapsien tukemiseen useissa maissa. Joukkueet pyöräilevät Pariisiin omassa tahdissaan. Matka Tanskasta Pariisiin on noin 1 200 kilometriä, ja se ajetaan seitsemässä etapissa. Turun joukkue pyöräilee kunnon alkulämmittelynä Espooseen ennen starttia.
- Idea Pariisin pyöräilystä sai alkunsa vuonna 2001, kun Rynkeby Foodsin työntekijä Knud Vilstrup päätti parantaa elintapojaan. Hän ideoi pyöräilyn Pariisiin Champs-Elyseelle katsomaan Tour de Francen maaliintuloa.
- Hyväntekeväisyysprojekti syntyi sattumalta, sillä tanskalaisilla oli palatessaan jäljellä 38 000 Tanskan kruunua, jotka he lahjoittivat Odensen yliopistollisen sairaalan lasten syöpäosastolle. Rynkeby Foodsin toimitusjohtaja Jørgen Dirksen vakuuttui tapahtumasta ja antoi toteuttamiseen rahaa seuraavanakin vuonna.
- Team Rynkeby - Godmorgon koostuu 2 250 pyöräilijästä ja 360 avustajasta, jotka jakaantuvat 65 joukkueeseen kahdeksassa maassa. Lisäksi on kansainvälinen joukkue, jossa on jäseniä useista Euroopan maista.
- Vuonna 2021 Team Rynkeby - God Morgon lahjoitti Euroopassa 9,74 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi.