Aurinkopaneelit lisäävät liikkumisen vapautta

Paneliankosken Voiman verkostosuunnittelija Jali Tapaninen hankki alkuvuodesta 2020 asuntoauton. Yhtenä tärkeänä kriteerinä oli katolla olevat aurinkopaneelit, jotka takaavat matkailuun entistä enemmän vapautta.
​​​​​​​

Valkoinen asuntoauto kaartaa aurinkoiselle parkkipaikalle. Kuljettajan paikalta nousee Jali Tapaninen, jonka moottoripyöräharrastus sai tehdä tilaa nelipyöräiselle liikkuvalle kesäasunnolle.


– Noin 20 vuotta vierähti moottoripyörän selässä, mutta nyt tuli aika vaihtaa kulkuvälinettä. Olen aiempina vuosina vuokrannut asuntoautoa ja -vaunua, ja sitä kautta on syttynyt se ensimmäinen kipinä, Tapaninen taustoittaa.


Lopulliseen liekkiin intohimo leimahti viime kesänä, jolloin vierähti viikonloppu Iskelmäfestivaaleilla vuokratun asuntoauton kanssa. Tapanisen puolisolle karavaanari-elämä oli jo entuudestaan tuttua, joten myös tätä kautta kiinnostus matkailuautoiluun oli jo olemassa.


– Olen aina tykännyt liikkua paljon. Moottoripyörän kanssa tuli ajeltua edestakaisin Suomea, Norjaa ja Ruotsia. Iän myötä rauhallisempi meno ja katetun kulkuvälineen kanssa liikkuminen tuntuu huomattavasti mielekkäämmältä ajatukselta, Tapaninen naurahtaa.


Asuntoauton mittariin on ehtinyt karttua kevään ja alkukesän aikana jo noin 4000 kilometriä. Tähän mahtuu muun muassa kaksi reissua Lappiin.


– Kävimme Lapissa hiihtämässä ja vapunajan vietimme Turun saaristossa rengastiellä. Lisäksi olemme tehneet patikkareissuja kansallispuistoissa. Liikkuminen on helppoa, kun ei ole sidottu aikatauluihin esimerkiksi majoituksen suhteen.



Ekologisempaa ja vapaampaa matkailua


Asuntoauton valintaan vaikuttaa moni tekijä. Kun Tapaninen etsi itselleen sopivaa autoa, kiinnittyi huomio myytävän auton katolla oleviin aurinkosähköpaneeleihin.


– Aurinkopaneelit olivat yksi asia, jonka perusteella päätimme hankkia juuri tämän auton. Katolla on kaksi 125 wattista paneelia, eli yhteensä 250 wattia. Aurinkosähkö tarjoaa entistäkin enemmän vapautta, sillä se ei sido niin vahvasti esimerkiksi leirintäalue-elämään.


Autossa liesi toimii kaasulla, mutta aurinkopaneelit tuottavat virtaa moneen arjessa tärkeään laitteeseen. Tapaninen työskentelee Paneliankosken Voiman verkostosuunnittelijana, joten myös tätä kautta hänellä on asiaan vahvaa tietotaitoa.


– Saamme auringosta virtaa mikroaaltouuniin, televisioon ja kahvinkeittimeen. Lisäksi hyödynnämme katolla olevien paneelien tuottamaa sähköä esimerkiksi lämmityksessä ja valaistuksessa.


– Onhan se hienoa sammuttaa auto levähdyspaikalle ja keittää siinä kahvit. Nyt saamme virtaa auringosta sen sijaan, että auton pitäisi käydä koko ajan. Se on ekologisesti huomattavasti parempi vaihtoehto.


Paneelit lataavat akun aina täyteen. Tapaninen kertoo havainneensa, että käyttösähköä muodostuu myös pilvipeitteestä ja vesisateesta huolimatta.


– Paneelit toimivat talvellakin, kun aurinko pilkotti pilvien takana. Nyt on mielenkiintoista seurata, kuinka hyvin ne lataavatkaan kun kesäinen aurinko paistaa täydeltä taivaalta.

​​​​​​​


Aurinkosähköä myös kotona


Karavaanarit muodostavat tiiviin yhteisön, jossa eletään ja vietetään paljon aikaa yhdessä. Vaikka kokemus matkailuautoilusta on vielä vähäistä, on Tapaninen saanut huomata tämän myös omin silmin.


– Samalla tavalla kuin motoristeilla, ollaan leirintäalueilla karavaanareiden kesken heti kuin vanhoja tuttuja. En ole nähnyt vielä aurinkopaneeleja autoissa tai vaunuissa leirintäalueilla, mutta muutaman kerran on tullut vastaavia vastaan myyntipalstoilla, Tapaninen kertoo.


– Uskon, että tämä tulee yleistymään. Paneelit ovat todella huomaamattomat, sillä katolle liimatut ohuet kalvot eivät näy, ellei autoa katso yläilmoista. Esteettisyyden kannalta ei siis kannata jättää aurinkopaneeleita asentamatta.


Tapaninen antaa aurinkopaneeleille täyden suosituksen. Hän uskoo, että asia tulee puheeksi tulevana kesänä myös leirintäalueilla muiden karavaanareiden kanssa.


– Voin suositella tätä jokaiselle. Käyttökokemus on toki vielä pientä, mutta jo koetun pohjalta olen huomannut monia hyötyjä. Yksi isoimmista on aiemmin mainitsemani vapauden lisääntyminen, kun liikkuminen ja pysähdykset eivät ole sidottu verkkovirtaan.


Tyytyväisyydestä kertoo jotain myös se, että miehelle asennettiin kesäkuun alussa aurinkopaneelit myös kotitaloon.


– Kyseessä on vajaa 3000 watin paneelit. Nyt on niin sanotusti ykkös- ja kakkoskodissa ekologista ja edullista sähköä. Paneelisettien hinnat ovat tulleet viime vuosina alas ja lisäksi aurinkosähkössä on myös muutaman prosentin tuotto pääomalle.


Aivan koko kesää ei Tapaninen aio tien päällä viettää, mutta matkoja on suunniteltu jo useampia.


– Heinäkuun alussa on tarkoitus tehdä reissu pohjoiseen. Teemme jonkinlaisen lenkin Norjan kautta ja ajatuksena on reissata yhteen menoon noin kahden viikon ajan. Kilometrejä kertyy varmasti, Tapaninen toteaa.