Energiansäästöstä asiaa - PKV osallistui energiailtamiin

Toimitusjohtajamme Kimmo Nurminen piti puheenvuoron Panelian seuratalolla. Yleisössä oli suunnitteluteknikkomme Tapani Suomi, joka muistutti, että PKV:ltä saa lainaksi kulutusmittaria.

Paneliankosken Voima Oy piti puheenvuoron Pitovoimaa Pyhäjärviseudulle -hankkeen Energiailtamat-tapahtumassa Panelian seuratalolla torstaina 1. joulukuuta. Toimitusjohtajamme Kimmo Nurminen kertasi, että sähkön hinta lähti nousemaan jo kesäkuussa 2021 ja sotatila on kiihdyttänyt energiamurrosta entisestään.

- Suomi on ollut pitkään riippuvainen sähköntuonnista, eniten Ruotsista. Venäjältä sähköä on aiemminkin tuotu vain vähän, nyt ei yhtään. Toivottavasti sotatila loppuu pian sähkömarkkinoidenkin näkökulmasta, jotta saadaan jonkinlainen uusi normaali tila.

On tärkeää erottaa energia ja teho, kun puhutaan uhkaavasta sähköpulasta. Ihmiset ovat aloittaneet säästötoimet myös PKV:n alueella, jossa kulutus on lokakuussa pudonnut 11 prosenttia vuoden takaisesta. Tämä on energiaa. Kyse on kuitenkin tehopulasta, joka iskee todennäköisesti sillä hetkellä, kun energiaa käytetään eniten.

Sen vuoksi laaja yhteinen viesti on viime viikot ollut, että jokaisen ihmisen ja tahon pitäisi miettiä omaa sähkönkäyttöään, jotta päivittäisiä kulutushuippuja saataisiin pienemmiksi. Tämä koskee erityisesti aikaa aamulla kello 8 - 10 ja iltapäivällä 16 - 18. Voisiko ruoan valmistaa myöhemmin illalla ja vain nopeasti lämmittää syötäväksi tai pyykkikoneen käynnistää vasta illalla.

- En usko, että sähköpula tulee, jos ei tapahdu jotain äkillistä. Lähinnä, että jokin voimalaitos hajoaisi tai siirtoyhteys putoaisi Ruotsista tai Virosta, Nurminen rauhoittelee.

Silti on hyvä varautua ja miettiä varsinkin, onko lämmityksessä ja veden lämmityksessä jotain, mitä pystyisi optimoimaan nykyisestä. Klikkaa juttu auki, niin näet, mitä vinkkejä energianeuvoja Minna Sukeva antoi yksityishenkilöille energiansäästöön ja projektipäällikkö Esa Merivalli yhdistyksille.

Esa Merivalli oli koostanut esityksensä kylätalojen näkökulmasta. Sähkölaskua tarkkailemalla pääsee alkuun. Kylmälaitteiden säätimet kannattaa säätää optimilämpötiloihin ja led-valot on syytä vaihtaa ulkovaloihinkin, vaikka niitä usein käytetäänkin sisävaloja vähemmän.

- Vedenkulutusta kannnattaa seurata laskulta ja vesimittarista. Vuotava hana tulee kalliiksi. Hanoihin voi hankkia säästösuuttimet ja lämmintä vettä on syytä käyttää säästeliäästi.

Tilan tai tilojen nykyinen käyttö on hyvä kartoittaa ja miettiä, miten käyttöastetta saisi lisättyä. Kun käyttöä ei ole, lämpötilaa voi laskea.

Minna Sukeva muistutti, että alueellista energianeuvontaa jatketaan ainakin vuoteen 2025. Se on maksutonta kuluttajille, kunnille ja pk-yrittäjille. Tilaisuudessa puhuttiin myös Astetta alemmas -kampanjasta, jossa PKV:kin on ollut alusta asti mukana.

- Nyt on aika tehdä nopeavaikutteisia energiansäästötoimia ja varautua, että sähköpula voi iskeä. Kannattaa kuluttaa silloin, kun sähkö on halpaa. Vaikka itsellä ei olisi pörssisähköä, silloin tietää, että sähköstä ei ole pulaa, kun hinta on halpa. Sähkönhinnan näkee esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta ja teksti-TV:n sivulta 189.

Kotitalouksissa tilojen lämmitys syö 64 prosenttia energiasta ja käyttövesi 17 prosenttia. Sähköä menee eniten harakoille ilmanvaihdosta, noin 35 prosenttia. 15 prosenttia on laskettu sekä ulkoseiniin että ikkunoihin ja ulko-oviin. Myös lämmin käyttövesi hukkaa noin 15 prosenttia.

Ensin pitää selvittää kulutustietonsa, esimerkiksi PKV:n Online-palvelusta. Huonelämpötilan alentaminen asteella vähentää kulutusta noin viisi prosenttia. Puolen asteen pudotukseen tottuu Sukevan mukaan noin viikossa.

- 18 astetta rupeaa olemaan terveellisen ja turvallisen asumisen raja. Lämminvesivaraajassa sen sijaan lämpötilaa ei saa pudottaa alle 55 asteen, koska sitten on vaarana legionella. Ilmanvaihtoakaan ei saa laittaa kiinni, vaan huolehdi säädöistä ja putsaa suodattimet.

Kaikissa rakennuksissa on hyvä tarkistaa säännöllisesti ovien ja ikkunoiden tiivisteet sekä lisätä tarpeen vaatiessa varsinkin yläpohjan lämmöneristystä. Sahanpuru vastaa noin puolta villan eristyskyvystä. Sukeva kävi läpi myös tukimuodot, jos haluaa luopua öljylämmityksestä.

Euran kuntakin kertoi suunnitelmistaan, kuinka se aikoo säästää viisi prosenttia energiaa. Tilaisuuden järjesti Leader Pyhäjärviseudun hanke Pitovoimaa Pyhäjärviseudulle. Ensi vuoden alusta Leader Pyhäjärviseudun nimi vaihtuu Leader Satasillaksi, kun Eurajoki liittyy toiminta-alueeseen.