23.04.2024 08:51
Asiakastarina: Henna luotsaa Paijan tilakokonaisuutta
Paijan Tilateurastamo Urjalan Välkkilästä on yksi PKV:n myyntiasiakkaista, josta kerromme hieman lisää. Kokonaisuutta vetää panelialaislähtöinen Henna Paija, omaa sukua Eskola.
- Tuli ajankohtaiseksi vaihtaa liittymät ja samalla sähkösopimukset yrityksen nimiin. Kun kilpailutin myyntisopimukset, ensimmäinen kriteeri oli hinta, toinen palvelu ja kolmas kotiseuturakkaus. PKV:n hinta oli kilpailukykyinen, ja teiltä saa oikean ihmisen nopeasti kiinni, joten valinta oli sen jälkeen selvä.
Henna Eskola on ollut 8. luokalla tetissä eli tutustumassa työelämään PKV:llä. Jatko-opinnot veivät Mustialaan, josta hän valmistui agrologiksi. Tammelassa hän tapasi opintojen tuoksinassa myös puolisonsa Juha Paijan. Kolme vuotta kului töissä Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitossa, kunnes oli aika alkaa valmistautua miehen sukutilalla sukupolvenvaihdokseen, joka tehtiin vuonna 2009.
- Halusimme molemmat nähdä maatalouden elämäntapana ja kehittää sikalatoimintaa, sillä alun perin oli surullista käydä sikalassa, jossa siat vain makasivat lattialla. Itsellä oli aina huono mieli.
Pariskunta päätti etsiä toisenlaisen ratkaisun. Alkoi selvitystyö, voisiko nautojen pihattonavettoa soveltaa myös sikojen kasvatukseen. Klikkaa juttu auki, niin pääset lukemaan lisää asiakastarinaa.
Yksi vanhan sikalan osastoista toimi aluksi testiympäristönä, kunnes vuonna 2017 alettiin rakentaa uutta pihattosikalaa.
- Vuonna 2018 saimme uuden pihattosikalan käyttöön. Siellä eläimillä on lain vähimmäisvaatimuksiin verrattuna 1,5–2-kertaisesti tilaa ja ne pääsevät syömään rehua jatkuvasti. Makuualueella on lattialämmitys ja olkipatja.
Sikala lämpiää hakkeella ja rehu on pääosin omilta pelloilta. Katolla on aurinkopaneelit ja pihaton ilmanvaihto on luonnollinen.
Siat pääsevät ulkoilemaan toukokuun lopulta syksyyn asti aina, kun lintutilanne sen sallii. Talvella ulkoilu jäähdyttäisi sikalaa liiaksi ja riski loukkaantumisesta kasvaa, kun sorkkien alla on jäinen pinta.
Paljon vakituisia asiakkaita
Sikoja on tällä hetkellä 350. Tilamyymälä on auki joka toisen viikon perjantaina, minkä lisäksi pihattopossun lihaa on saatavilla Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla kaupoissa ja ravintoloissa. Tilateurastamossa teurastetaan omien eläinten lisäksi rahtina Satakuntaa myöten.
- Arki pyörii viikosta toiseen suunnilleen samana: maanantaisin teurastetaan, tiistai ja keskiviikko leikataan, torstaina on rahtiteurastusta ja perjantaina joko myymälä on auki tai jatketaan rahtiteurastusta. Tämä tarkoittaa, että sähkönkulutuskin on tasaista, Henna Paija toteaa.
Paijan tilakokonaisuus pyörii Hennan ja kuuden henkilötyövuoden voimin. Viljelyksessä on 80 hehtaaria, joilta saadaan hernettä, kauraa ja ohraa sikojen rehuun. Viljelykierrossa mukana on myös nurmea ja riistapeltoa.
Sikatilojen ahdingosta on puhuttu ja kirjoitettu vuosia, mutta Paijan tilalla erikoistuminen on taannut kannattavuuden.
- Sikatilallisen pitää pysyä jatkuvasti mukana, mitä markkinat odottavat ja mitä lainsäädännössä tapahtuu. Meillä muutos on ollut pientä, sillä tiedostavat ihmiset ja fine dining -ravintolat ovat pysyneet uskollisina asiakkaina.
Viimeinen vuosi on kuitenkin ollut äärimmäisen raskas, sillä Juha menehtyi aivokasvaimeen viime keväänä. Kolmen alaikäisen lapsen, läheisten ja työntekijöiden kanssa on jatkettu uudenlaista arkea. Henna Paija kiittää erityisesti isäänsä ja appiukkoaan avusta.
Katse on suunnattu tiukasti eteenpäin.
- Olemme parhaillaan tekemässä verkkokauppaa, jonka saamme käyttöön ennen joulukinkkusesonkia.