Anniina Nurmi hanskaa kahta roolia jääkiekkokaukalossa

Anniina Nurmi on jääkiekkoerotuomari sekä Panelian Raikkaan naisjoukkueen hyökkääjä.

Panelian Raikkaalla on tällä viikolla melkoisesti kotipelejä, sillä naisilla on Mestiksessä kotiavaus lauantaina ja miehillä on kolmosdivarissa harjoituspelit jo keskiviikkona ja perjantaina.

Naisten joukkueessa pelaa esimerkiksi panelialaislähtöinen Anniina Nurmi, joka on myös kovan luokan jääkiekkoerotuomari. Hän ei ole pitänyt säännöllisesti luistimia jalassaan alle kouluikäisestä, mutta on edennyt molemmissa harrastuksissaan lujan tahdon ja rautaisen työmoraalin avittamana.

— Pikkuveljeni ja isäni ovat aina harrastaneet jääkiekkoa, mutta itse aloitin 15-vuotiaana. Yksi parhaista kavereistani pelasi silloin PaRassa. Täytyy myöntää, että alku ei ollut helppo, kun muilla C-tytöillä oli pitkä tausta. Kiinnostuin lajista silti heti.

Harrastuskipinä jääkiekkoon totisesti leimahti liekkeihin, sillä jo seuraavana keväänä Nurmi suuntasi myös tuomarin peruskurssille. Hän oli kokeillut viheltää pikkukenttien pelejä ja törmäsi erään junnupelin jälkeen Porin Jääkiekkoerotuomarit ry:n tuomariin, joka vinkkasi tulevasta kurssista. Kun mukaan lähti pari tuttua Raikkaasta, ei osallistuminen edes jännittänyt.

Tuomarin ura lähtikin vakaaseen nousukiitoon. Kokemukset ovat koukuttaneet, joten Nurmi on jatkanut tavoitteellisesti eteenpäin. Klikkaa juttu auki, niin voit lukea lisää Nurmen ajatuksia.

Huomio, rangaistus tulossa!

Ammattitaito ja maine kertyvät lähinnä rakkaudesta lajiin tehtävästä työstä kaukalossa. Vuosittain pidetään kilpatuomarileiri, jota voi ajatella kertauskurssina ja lisäkouluttautumisena.

— Tuomarin pitää pelin lukemisen ja sääntöjen tietämisen lisäksi osata luistella ja omata kestävä fysiikka. Kaikilla on oma polkunsa, joka riippuu paljon kokemuksesta ja siitä, että joku näkee, että sussa on potentiaalia. Tuomarointi kiehtoo, koska siinä huomasi nopeasti, että on mahdollista saavuttaa enemmän, Anniina Nurmi toteaa.

Laidasta toiseen

Potentiaali onkin jo vienyt Nurmen kahta vaille kaikkiin korkeimpiin sarjoihin Suomessa. Hän toimii naisten Liigassa päätuomarina sekä nuorten miesten SM-sarjoissa U20, U18- ja U16. Tästä voi summata, että miesten Mestis ja Liiga ovat vielä valloittamatta.

— Tavoitteena ovat seuraavat olympialaiset ja miesten Mestis, jossa on aiemmin ollut vain linjatuomarina yksi nainen, Nurmi vahvistaa.

Kansainvälisistä peleistäkin on kovia näyttöjä. Niissä naiset viheltävät naisten pelejä ja miehet miesten. Nurmi on viheltänyt esimerkiksi naisten MM-finaalit 2021 ja 2022 sekä viime talvena seitsemän peliä talviolympialaisissa Pekingissä. Monipuolisuuden nimissä hän tuomaroi yhä ehtiessään myös miesten divaripelejä ja junnupelejä.

Niin sanotuissa kerhopeleissä jäällä viilettää kaksi tuomaria, alemmissa kilpasarjoissa kolme ja Mestiksessä, Liigassa ja kansainvälisissä peleissä neljä. Nurmi toimii päätuomarina. Neljän tuomarin peleissä on kaksi päätuomaria ja kaksi linjatuomaria, kolmen tuomarin peleissä päätuomari ja kaksi linjatuomaria, kahden tuomarin peleissä kaksi erotuomaria. Otteluvalvoja on henkilö, jonka kanssa käydään tilanteita läpi pelin jälkeen.

— Tuomaritiimi ottaa porukalla alkulämmöt ennen peliä ja käy asioita etukäteen läpi. Ei ole yhtään liioittelua sanoa, että tuomarit ovat kolmas joukkue jäällä. Sen vuoksi yhteistyömme pitää toimia.
Viime kaudella Anniina Nurmi tuomaroi noin 60 peliä ja osallistui vasempana laitahyökkääjänä 20 peliin harjoitusten päälle. Tämän kauden ensimmäinen peli naisten Mestiksessä hyökkääjänä koittaa Paneliassa lauantaina 16. syyskuuta, tuomarina se oli kolmas elokuuta U18 SM-harjoitusottelussa.

Hyötyä kahdesta

Kotihalliinsa Nurmi suuntaa aina harjoittelemaan, pelaamaan ja tuomaroimaan hyvällä fiiliksellä, kun tuntee ihmiset ja kaikki ovat ystävällisiä. Tuomarin hommissa eri kaukaloissa kuulee välillä jos jonkinlaista huutelua, jonka Nurmi ei anna lannistaa. Pelit pyörivät jälkikäteen mielessä lähinnä silloin, jos omasta mielestä jokin meni pieleen. Hän aikoo jatkaa molempia harrastuksiaan.

— Olen koko ajan halunnut pitää molemmat, tuomaroida ja pelata. Se vaatii yhteensovittamista, mutta teen molempia mahdollisimman paljon. Ne kuitenkin myös tukevat toisiaan.

Kesällä kihlautunut Anniina Nurmi saa tukea ja kannustusta myös kotoa: avopuoliso pelaa Panelian Raikkaan edustusjoukkueessa, joten palo lajiin ei vaadi selittelyjä. Ammatti sen sijaan linkittyy lapsuuteen: piirtämisestä aina pitänyt Nurmi kouluttautui rakennusarkkitehdiksi ja työskentelee arkkitehtitoimistossa.

Paneliankosken Voima Oy tukee Panelian Raikasta ja useaa muutakin paikallista urheiluseuraa.

Kuka?

  • Anniina Nurmi on vuonna 1996 syntynyt rakennusarkkitehti, joka asuu ja työskentelee nykyään Tampereella.
  • Toimii päätuomarina Naisten liigassa ja nuorten U20, U18 ja U16 SM-sarjoissa. Tähtää jälleen seuraaviin naisten jääkiekon MM-kisoihin.
  • Aloitti jääkiekon tavoitteellisesti vuonna 2012 Raikkaan C-tytöissä, joista siirtyi nopeasti naisten joukkueeseen treenaamaan. Erotuomarin peruskurssi suoritettu heti seuraavana vuonna.